Ecotopenkaarten cyclus 5 van de Rijntakken en Maas beschikbaar

Recentelijk zijn de nieuwste ecotopenkaarten van cyclus 5 van de Rijntakken en Maas beschikbaar gekomen. Het betreft de kaarten waarvan het fotomoment 2017 is.

In 2017 zijn de luchtfoto’s gemaakt ten behoeve van de vegetatiestructuurkaart. Deze kaart wordt aan de hand van de overige kaartlagen verder onderverdeeld: morfodynamiek, waterdiepte, overstromingsduur en graslandbeheer.

Als deze lagen worden gestapeld – samengeklapt in een Geografisch Informatiesysteem (GIS) – ontstaat de ecotopenkaart. Deze kaarten kenden een langere productietijd dan normaal. Het introduceren van een vaste waterlijn, het herzien van het GIS-samenklapmodel en het herzien van de droogvalduurmodellen zorgden ervoor dat de kaarten verlaat zijn opgeleverd.

Kijk voor meer informatie over ecotopen op Waterinfo-Extra.

In het Dataregister Rijkswaterstaat zijn via de metadata van de vijf verschillende cycli de verschillende webservices en downloadmogelijkheden te vinden. Ook is er een simpele viewer aanwezig om de data te tonen.

N.B.: Aangezien de data via de aanwezige downloadlinks in de metadata is te downloaden, worden de kant en klare shapefiles op https://www.rijkswaterstaat.nl/apps/geoservices/geodata/dmc/ verwijderd. De daar aanwezige herziene en historische versies worden veilig gesteld.