Wijziging publicatie data

Medio augustus is een nieuwe versie van de geodataruimte in gebruik genomen en is de afdeling DMC gestart met de  daaraan gerelateerde datamigratie. Een aantal koppelvlakken waarmee data wordt gepubliceerd en gebruikt wijzigen. In deze melding wordt aangegeven wat de impact is voor gebruikers. 30 november 2022 zal data alleen nog beschikbaar zijn via de geactualiseerde koppelvlakken. Gebruikers wordt aangeraden voor 30 november nieuwe links aan te brengen in viewers/applicaties die deze koppelvlakken gebruiken.

ArcGIS 10.3 nodeEen nieuwe versie van geodataruimte is opgeleverd met nieuwe versie van bouwstenen waarmee de geodataruimte werkt. Zo wordt in de nieuwe versie gewerkt met ArcGis 10.6 i.p.v. ArcGIS 10.3 en wordt Postgres gebruikt als publicatiedatabase i.p.v. Oracle.
Per koppelvlak wordt aangegeven wat de impact is voor gebruikers. Er zijn 2 verschillende koppelvlakken.

1. OGC-services
Voor de OGC-services verandert er voor de gebruikers in feite niets. Wel wordt als bron nu Postgres gebruikt i.p.v. Oracle. Er is een probleem geconstateerd waarbij de WFS van lagen die grote polygonen bevatten niet werkt. Van datasets waarbij dit probleem is gedetecteerd publiceren we tijdelijk OGC-services met Oracle als bron.

2. ArcGIS services
Voor gebruikers van ArcGis service is de impact groot omdat deze services op een nieuwe ArcGIS node worden gepubliceerd en de urls drastisch wijzigen vanwege een nieuwe url-strategie die van kracht is geworden. De oude services publiceren we ArcGIS10.3 node en de nieuwe services op deze ArcGIS10.6 node. Op 30 november zetten we de oude ArcGis10.3 node uit. Gebruikers wordt aangeraden nu al gebruikte services om te zetten in hun applicaties. Er komt geen redirect (automatisch geleiding bij aanroep oude url naar nieuwe url) omdat dit bij ArcGIS services niet werkt.

Datamigratie
Op dit moment is de afdeling DMC hard bezig met datamigratie. Hierbij moet aardig wat gedaan worden omdat Postgres met kleine letters werkt in kolomnamen. Hierbij moeten definition queries en layerfiles aangepast worden. Op dit moment is 90% van de data overgezet. Ook wordt nog gewerkt replicatie workbenches voor 10 datasets. Deze replicaties zullen tijdelijk op zowel de oude als nieuwe geodataruimte worden uitgevoerd tot 30 november zodat gebruikers via de oude en nieuwe versie van koppelvlakken dezelfde data gebruiken.